Használati utasítás

Claudio Dessi Debrecen Webáruház

Kedves Vásárlónk!

Köszönjük, hogy a termékünket válaszotta.Szeretnénk néhány információt rendelkezésre bocsátani, mely az Ön által vásárolt lábbelivel kapcsolatos. Hogy a lábbeli „élettartama ”minél hosszabb legyen, kérjük ismerkedjék meg néhány szakkifejezéssel és szíveskedjen figyelembe venni tanácsainkat.

A lábbelik felsőrészének anyaga lehet:

Bőr: borjú, marha, kecske (sevro) , juh vagy sertés. Sima, préselt, lakk, velúr illetve nubuk kikészítésű. (Megjegyzés: a béleletlen bőr különösen a nubuk és a velúr, színtől függően a zoknit elszínezheti.)

Műbőr: a természetes bőrt utánzó és azt helyettesítő anyag. Itt szeretnénk felhívni figyelmét, hogy lakk és műbőr jellegénél fogva fokozott igénybevétel esetén törésre hajlamos lehet.

Textil bőr-műbőr bőr-textil műbőr-textil: a három anyagfajta kombinációja.

 

A talp anyaga lehet:

Bőr: kevésbé kopásálló mint a műanyag, a bőr talp a nedvességet nem bírja!!

Műanyag: ez lehet egyebek mellett a krepp, mikroporózus vagy tömörgumi, pvc illetve poliuretán.

 

A lábbeli vízállósága:

Vízálló: tartós használat esetén nem ázik be.

Méréskelten vízálló: a bőr és a műbőr felsőrész méréskelten tűri a vizet, a műanyag talp vízálló, de a varrásoknál beázhat. (Megjegyzés: a ma forgalomban lévő cipők többsége ebbe a kategóriába tartozik.)

Gyengén vízálló: a bőr felsőrészű és bőrtalpú könnyű lábbeliket száraz időben ajánlatos viselni.

Nem vízálló: kímélni kell mindenfajta nedvességtől.

Megjegyzés: Minden bőrfajta  vízállóságát különböző vegyszeres kezeléssel-impregnálással-javítani lehet.

Hogyan tisztítsuk a lábbelit

ha felsőrész

-nubuk illetve velúrbőr: a szennyeződést erősebb szőrű kefével távolítsuk el. A kifényesedett felületet finom dörzspapírral vagy nuboktisztító radírral lehet felújítani.(természetesen speciális tisztítószerek is alkalmazhatók.)

-egyéb bőr: puha ruhával, puhaszőrű kefével, szükség esetén sárkfével tisztítsuk meg a szennyeződéstől. A tiszta száraz felületet a bőrrel azonos színű vagy színtelen cipőkrémmel vékonyan kenjük be, majd néhány perc múlva dörzsöljük fényesre.

-vaxolt bőr: a megtisztított száraz felületre a vaxot vékonyan felkenjük, majd 24 óráig hagyjuk, hogy bőr beszívja. Az így kezelt bőr víztaszító hatású.

-textil: puhaszőrű kefével távolítsuk el a szennyeződést, ha az makacsul ellenáll, dörzsöljük le finom semleges mosószeres oldattal nedvesített szivaccsal. ( Megjegyzés: mosógépben mosni lábbelit tilos, mivel ez marandadó károsodást okozhat, ebben az esetben reklamáció nem indokolt!)

ha a talp

-bőr: sárkefével      

-műanyag: vizes lemosással tisztítsuk

 

Néhány hasznos tanács cipő vásárlóknak:

 1. Vásárláskor mind a jobb-, mind a ballábas cipőt próbáljuk fel. A szűk, vagy bő lábbeli nemcsak kényelmetlen, hanem idő előtt formáját veszti.
 2. Lehetőleg naponta váltsunk cipőt.
 3. Az időjárásnak megfelelő lábbelit viseljünk, nemcsak egészségünk, hanem a cipő érdekében is.
 4. Használat után sámfázzuk a cipőt, vagy fejét tömjük ki papírral, hogy a hajlási ráncok is kisimuljanak.
 5. Az átnedvesedett lábbelit – kisámfázva, vagy kitömve – a fűtőtesttől távol, szobahőmérsékleten, szellős helyen szárítsuk.
 6. Lakk vagy zártfejű, műbőr felsőrészű cipőt (csizmát) lehetőleg ne viseljünk egésznap , és miután levettük, szellőztessük jól ki.
 7. A bőrtalp hajlamos az átnedvesedésre, ezért száradásig célszerű szellőztetni.
 8. A cipőt (csizmát) lehetőleg óvjuk az éles, hegyes tárgyaktól, az ütközés, karcolás, súrlódás maradandó nyomot okozhat.
 9. A lábbeli húzózárát ne erőltessük, ha parafinnal vagy gyertyadarabbal átdörzsöljük, könnyebben működik.
 10. Ne várjuk meg, amíg a lábbeli sarka, talpa teljesen lekopik, javításáról idejekorán gondoskodni kell.
 11. A fűzős lábbelit csak befűzve és bekötve hordja, ellenkező esetben a láb dörzsölő igénybevétele miatt a belső felület idő előtt elkophat. A lábbelit, ha fűzős teljesen kifűzött állapotában, ha csatos teljesen kicsatolva, ha zipzáras tökéletesen lehúzott zipzárral, minden esetben cipőkanál segítségével vegyük fel és le, felvételnél pedig minden esetben használjon cipőkanalat!

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az alábbiak a SZAVATOSSÁGI JOGOK ELVESZTÉSÉVEL JÁRNAK:
– nem rendeltetésszerű használat,
-a szakszerű tisztítás, ápolás hiánya,
-az esetlegesen felfedezett rejtett anyag-, vagy gyártási hiba legrövidebb időn belüli jelzése, (a két hónapon belüli kifogást/jelzést időben közöltnek kell tekinteni),
-sérülés, vagy erőszakos külső behatás, rongálás,
-házilagos javítás.

 

A lábbelin lévő jelképes (piktogram) tájékoztatót az alábbiak szerint kell értelmezni:

A lábbeli főbb részeihez felhasznált anyagok jelölése:

felsőrész: a lábbeli talphoz illeszkedő külső alkotórész

bélés és talpbélés: a lábbeli belsejét alkotó felsőrész-bélés és fedőtalp-bélés

járótalp: a lábbeli felsőrészéhez illeszkedő, koptatóhatásnak kitett alsó része

bőr: állati nyersbőrből, cserzéssel történő tartósító eljárással készül

bevonatos bőr: olyan készbőr, melynél a felületi bevonat vastagsága nem haladja meg a termék összvastagságának 1/3-át, ugyanakkor nagyobb 0,15 mm-nél

textil: textíliák és hasonló termékek, amelyek felhasználási területüket tekintve 71/307/EEC direktíva hatálya alá esnek

egyéb anyag: a fentiekbe nem sorolható, minden más, egyéb anyag ( pl. műbőr, műanyag)

 

A lábbeli használhatósága, rendeltetése (vagyis mikor mit viseljünk)

Ön leggyakrabban az ún. általános használatú utcai lábbeliket viseli, melyeket az alábbiak szerint csoportosítunk:

Tavaszi-őszi lábbelik: olyan lábbelik, amelyek a téli időjárási feltételek kivételével, főként a tavaszi és az őszi időszakban rendszeres, tartós viseletre alkalmasak.

Téli lábbelik: olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerkezetük alapján a téli időszakban rendszeres és tartós viselésre alkalmasak.

Nyári lábbelik: olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerkezetük alapján a nyári időszakban rendszeres és tartós viselésre alkalmasak.

További lábbeli típusok

Alkalmi lábbelik: olyan lábbelik, melyek viselete alkalmanként, rövid időre korlátozódik és amelyek főleg divat és tetszetőségi követelményeket elégítenek ki. Kíméletes használatot igényelnek, mert felhasznált anyagaik különösen finomak, speciálisak. Fontos: ide soroljuk a bőrtalpú cipőket is, melyek nem vízállóak!

Vászon lábbelik: olyan lábbelik, melyek viselése nyáron és kizárólag száraz időjárás esetén ajánlott, ezen cipők sem vízállóak.

Szabadidő és sportos lábbelik: olyan anyagösszetételű és felsőrész kialakítású lábbelik, melyek az aktív testmozgásra, illetve rövid ideig tartó aktív sportolásra alkalmasak, illetve az adott mozgás követelményeinek alkalmi jelleggel felelnek meg. A sportcipők egy-egy adott sportág elvárásainak figyelembevételével kialakított modellek, melyek kizárólag az adott célnak megfelelően és helyen használhatóak rendeltetésszerűen. (Pl.: ún. jogging, tenisz, aerobik, terem, stb.). Ezen lábbelik rendszeres, egész napos használatát és különösen utcai viseletét nem javasoljuk!

Papucsok, házi cipők: olyan lábbelik, melyek kizárólag alkalmi jelleggel és csak otthoni (lakás) viseletre alkalmasak.

Szavatossági feltételek

Az igény érvényesítéséhez a 2 éven belüli vásárlás és a vásárlásról szóló bizonylat megléte szükséges!

 

A szavatossági szabályokat a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013.évi V.törvény 6:157-167§ (Új Ptk.) részletezi. Ennek értelmében a kellékszavatossági igények érvényesítésére nyitva álló két(2) év két részre tagolódik:

 • A vásárlás napjától számított tizenkét(12) hónapon belül ha bármilyen rendellenességet, hibát észlel a cipővel kapcsolatban, azt kérjük késedelem nélkül jelezze üzletünkben. A hibát legkésőbb a felfedezéstől számított 2 hónapon belül kell bejelenteni, a késedelmes igénybejelentésből eredő kárért az Nagyné Pető Csilla e.v. nem felel. A hibás/ meghibásodott/kifogásolt terméket természetesen nem célszerű tovább használni, mivel az ezzel okozott kárt a forgalmazó nem köteles megtéríteni. Amennyiben a hiba eredete, jellege, így a reklamáció jogossága nem egyértelmű, vitás a felek között, úgy Nagyné Pető Csilla e.v. saját költségén független szakvéleményt kér ennek megállapítására.

6:159§(Kellégszavatossági jogok)

1, Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatosággal  tartozik.

2, Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint

 1. kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek -másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva – aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet;
 • A vásárlás napjától számított tizenkét(12) hónapon túl, a 2 éves időtartam végéig kétség, vita esetén a Vásárló saját költségén bizonyíthatja, szakvélemény által, hogy a meghibásodás oka már eladáskor benne volt a termékben. A Ptk. alapján, minden olyan esetben, ha a hiba az áru értékének és használhatóságának csökkenése nélkül megjavítható, úgy a Vásárló csak abban az esetben kérheti a javítás helyett a cserét vagy a készpénz visszafizetését, ha az nem eredményez aránytalanul nagy többletköltséget a javításhoz képest.

Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye. Javítás esetén a szavatossági idő annyival meghosszabbodik, amennyi ideig a Vásárló a terméket nem tudta használni.

Amennyiben a termék bármilyen hibája a vásárló előtt a vásárláskor ismert volt (ez a szavatossági jegyen feltüntetésre került), erre a hibára a szavatossági igény nem érvényesíthető. Amennyiben a vásárló igényét határidőn túl jelentette be, illetve, ha a hiba oka az átadás után keletkezett (pl. természetes elhasználódás, helytelen kezelés vagy tárolás, erőszakos külső behatás) a szavatossági igény nem teljesíthető.

Ide tartoznak az alábbiak: természetes bőrbélés színezése, beázás (kivéve, ha a lábbeli vízálló köztes béléssel rendelkezik), bőrtalp elkopása viselés következtében (ennek megelőzésére javasoljuk, hogy vékony gumiréteget tetessenek a sokat hordandó bőrtalpra), gumitalp kopása (a törés természetesen nem), sarokkopás illetve sarokflekk elhasználódása, nem megfelelő cipőápolás miatt keletkezett bőrhiba, rugós sámfa okozta esetleges eldeformálódás, bármilyen külső fizikai behatás miatt keletkezett sérülés.

Kérjük, hogy higiéniai okok miatt a reklamáció, illetve minőségvizsgálat előtt a lábbelit tisztítsa meg, hiszen a nem megfelelő kezelés is képezhet elutasítás tárgyát. Lábbelit csak száraz állapotban veszünk át.

A Szakvélemény a Vásárlóra nézve nem kötelező érvényű. Amennyiben a Vásárló a szakvéleményt nem fogadja el, fordulhat a tartózkodási helye szerint illetékes Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testülethez. A Békéltető Testületek elérhetőségét az üzletben megtalálható lista tartalmazza, vagy a www.bekeltetes.hu címen is megtalálható.

 

A vásárolt termékünkkel kapcsolatosan felmerülő bármilyen kérdéssel kapcsolatban munkatársaink készséggel adnak felvilágosítást.

 

Nagyné Pető Csilla e.v. – székhely: 4700 Mátészalka Kölcsey utca 21 – telephely: 4026 Debrecen Kálvin tér 2/c – [email protected] – Adószám:66090359-2-35